top of page

Van Limburger naar Europeaan

Van reiziger naar halve kluizenaar

Geboren en getogen in Zuid-Limburg heeft Mariël Hacking na haar 24e over heel Europa gewoond; in Catalonië, Parijs, London, Athene, Italië, aan de Engelse Zuidkust en op een Grieks schiereiland.

Met haar studie Nederlandse taal en literatuur kon ze in het buitenland niet veel beginnen. Omdat taal en communiceren haar gelukkig maakt, en ze zich simpelweg in andere landen moest behelpen, verzamelde ze door de jaren de ene na de andere taal. Duits had ze als Limburgse van huis uit. Engels was de taal van haar man en kind. Spaans en Catalaans de taal van het land waar ze woonde. Frans de taal van haar Parijse vrienden en het Grieks was een uitdaging; de taal van Homerus en Sappho. Momenteel leert ze haar 9e taal, Italiaans, omdat ze ervan droomt om in Venetië oud te worden.

Mariël fietste na haar studie in haar eentje van Nijmegen (NL) naar Figueres (SP). De zes weken en 1725 kilometer maakten haar op slag volwassen. Ze bleef in Spanje en woonde op een boot. Met haar man trok ze naar Parijs, waar ze Engelse les gaf, schreef en studeerde. In haar vrije tijd bezocht ze musea. Voor het Centre Pompidou had ze een passe-partoutHun kind werd geboren in Catalonië,  in dezelfde stad als Salvador Dali; Figueres. Ze publiceerde gedichten en korte verhalen in bundels en won verschillende schrijfwedstrijden. In de Casa de Cultura van Girona las ze tijdens de nacht van de poëzie haar meertalige gedichten voor aan een Catalaans publiek. Overal waar ze ging gaf ze Engelse les, vertaalde ze en schreef ze. Ook maakte ze een van de eerste websites voor makelaars in Spanje. Niet gelukkig met het strakke regime van de Catalaanse scholen besloot ze haar zoontje zelf te onderwijzen tussen zijn 7e en 12e jaar. Met haar gezin voer ze in die tijd op een zeilboot over de Middellandse zee, van Barcelona tot aan Athene. 

Tegenwoordig leeft ze, met haar partner Philip Wooderson, een Engelse auteur, een gedeelte van het jaar weg van de wereld, op een onbekend schiereiland in Griekenland. Het geeft hen grote voldoening om in de lente en de herfst hun huis aan zee open te stellen aan gelijkgezinden; schrijvers, schilders en denkers. Creatievelingen die net als zij, geïnspireerd raken door de eenvoudige manier van leven van de bewoners en de pure schoonheid van de streek. Met Limnisa.com heeft Mariël op een van de meest afgelegen plekken van Europa een culturele hotspot gecreëerd.

Mariël is lid van het schrijverscollectief LetterSpinsels en initiatiefnemer van The Cormorants, een Engelstalige schrijversgroep voor vrouwen. Een van haar verhalen verschijnt in juli 2021 in Zinderende zomers, een verhalenbundel van uitgeverij Godijn. 

Mariël Hacking
Een kans. Mariël Hacking. png
Screen Shot 2021-04-08 at 16.44.57.png
Kortverhalenbundels.jpg
bottom of page