top of page

Moederschap is de parel aan de kroon van iedere vrouw.

Waarom heeft 10% van de Nederlandse moeders dan spijt?

Bijna de helft van de vrouwen vindt het moederschap zwaarder dan ze verwacht hadden en 10% heeft spijt van hun keuze. Dit bleek uit een onderzoek van mei 2020 door het tijdschrift Linda.nl, waar 2300 moeders aan deelnamen.

Vanaf het moment dat je moeder wordt, verandert iedere relatie in je leven. Het is een uiterst ingrijpende gebeurtenis waarop je je onmogelijk kunt voorbereiden. Er lijkt ook een fors taboe te liggen op het eerlijk uiten van je ambivalentie over het moederschap, zeker als dat minder omgeven is door roze wolken dan gehoopt. Want hoe zou je hardop kunnen zeggen dat je eigenlijk spijt hebt van je keuze voor een kind als dat kind er al is en je meer van hem houdt dan van wie dan ook op de wereld?


Toen Mariël op haar 29e moeder werd, besefte ze dat niemand haar ooit de hele waarheid had verteld. Begrijpelijk, want iedere kritiek of klacht over het moederschap wordt meteen aan het kind gekoppeld, terwijl die twee gescheiden zouden moeten blijven. De jonge moeder loopt over van liefde voor haar kind en tegelijkertijd rouwt ze om de vrouw die ze was en de vrouw die ze dacht dat ze zou worden.

Zelfs in deze tijd liegen de cijfers van het CBS er niet om. Vrouwen gaan na de geboorte van hun kind gemiddeld 46% minder verdienen. Bij mannen daalt het inkomen niet. Anneke Westerman en Kai Pattipilohy  stellen het duidelijk in Trouw van 23 januari 2021*:  (er is nog steeds een) "hardnekkige culturele norm die moeders ­ervan weerhoudt (meer uren) te werken en vaders belet meer zorgtaken te vervullen."

 

Als jonge vrouw is het moeilijk voor te stellen wat je te wachten staat zodra je moeder wordt.  Dit komt onder andere omdat  er niet genoeg eerlijke informatie over de complexiteit van het moederschap bestaat. Niet in de kunst, niet in de literatuur. 

“If there's a book that you want to read,

but it hasn't been written yet,

then you must write it.”           ― Toni Morrison

Het eerlijke boek over moederschap dat Mariël had willen lezen voordat ze moeder werd, was nog nooit geschreven. Ze besloot om het zelf te doen. Voor alle vrouwen en moeders. Maar vooral voor die tien procent die spijt heeft en voor de helft van de moeders die het moederschap zwaarder vinden dan ze dachten en voor degenen die twijfelen of ze een kind willen en die recht hebben op een volledig verhaal. 

Eerlijk over moederschap -

 

In Nederland:

  •  Evelien de Jong die oprechte raad geeft aan moeders die twijfelen. Haar website is niet alleen open en informatief. Ze inspireert tot nadenken: www.wilikeenkind.nl

  • www.hetmoederfront.com  Voor vrouwen die denken.

  • Liesbeth Smith schreef  Echte vrouwen krijgen een kind.

  • Patricia de Rijck schreef  een praktische gids voor moeders die twijfelen en begon een website: www.twijfelmoeder.nl 

  • Mirjam van Immerzeel schreef in 2004 het boek: Dilemma! Wil ik een kind of niet?

In het buitenland:

  • Rachel Cusk  deed stof opwaaien met A life's work, een openhartig relaas over haar eigen moederschap.

  • Sheila Heti schreef een autobiografische roman Motherhood waarin ze wikt en weegt of ze wel of niet zal kiezen voor een kind. 

  • Wat minder recent is er de 'bijbel' van Adrienne Rich Of Woman Born

  • De Israelische Orna Donath deed onderzoek en schreef Regretting Motherhood: A Sociopolitical Analysis

Lees gratis hoofdstuk 1. 

Veel leesplezier!

Een echte moeder Mariël Hacking.jpg
bottom of page